Büyük göçte tercih İzmir ve ilçeleri
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde yakınlarını ve evlerini kaybeden depremzedelerin birçoğu şehirlerini terk etmeye başladı. Bölgedeki kentlerin çıkış yollarında afetten kurtarılabilen kadar eşyayla yüklü pek çok otomobil, kamyon ve kamyonet görmek mümkün. Karayolu ulaşımını tercih edenler otogarlarda yoğunluk oluşturdu. Özellikle çocuklu aileler, ellerinde çok parçalı bavullar ve poşetlerle yeni yaşam alanlarına doğru yol alıyor. Taşıyacakları yükleri yok denecek kadar olan depremzedelerin tercihi ise havayolları. Bölgedeki havalimanlarında da haraketlilik üst düzeyde.
‘400 BİN KİŞİ İZMİR’E’
Depremzedelerin tercihinde büyükşehirlerin ilk sıralarda yer alacağını vurgulayan İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, “Depremzedeler, soğuk hava ve kış şartlarının hâkim olduğu deprem bölgesinden göç ediyor. Maraş merkezli depremin ardından tüm ülkeyi büyük bir göç dalgası bekliyor. Depremin doğal bir sonucu olacak bu büyük göç dalgasında depremzedelerin ilk tercihleri arasında İzmir geliyor. Konuya ilişkin resmi bir açıklama olmasa da şu ana kadar İzmir’e gelen depremzede sayısı yüz bin civarında. Kentimize gelip dönmemek üzere yerleşecek dört yüz bin depremzedenin olacağı tahmin ediliyor. Şu anda 4.5 milyon kişinin yaşadığı İzmir’de yüzde 10’un üzerinde bir nüfus artışı yaşanacak diye tahmin ediliyor” dedi.
‘BİRLİKTE SARIYORUZ’
Bu zor sürecin birlikte aşılabileceğini vurgulayan İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan, “Yaralarımızı sarmak için başlattığımız kampanyaya olan destek çığ gibi büyüyor. Üyelerimizin de İzmir Mobilyacılar Odası aracılığıyla dahil olduğu 20 oda ve sivil toplum kuruluşu ile 16 organize sanayi bölgemizle birlikte başlattığımız ‘İzmir Yardıma Koşuyor’ yardım kampanyasına destek her geçen dakika artıyor. Ayni ve nakdi yardım yapan başta meslektaşlarım olmak üzere tüm destekçilere minnetlerimi sunuyorum. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre bu büyük depremlerdeki hasar tespit çalışmalarına 7 bin 100 uzmanla devam ediliyor. İlgili bakanlığın ilk verdiği bilgilere göre 56 bin 80 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespiti yapıldı. Bir anda ifade edilemeyecek kadar insanımız evsiz barksız kaldı. Mobilyacı arkadaşlarımız depremzedelerin sıcak bir yuvaya kavuşması için ellerini taşın altına koyuyor. Valilik, kaymakamlık, belediye ve STK’larımızdan gelen talepleri üyelerimize duyuruyoruz. Tamamen ücretsiz veren üyelerimiz oldu olmaya devam ediyor. Bir kısmı maliyeti karşılığında bir kısmı en üst düzeyde indirim yaparak depremzedelerimize karşı ellerinden geleni yapıyor. İzmirli mobilyacı meslektaşlarıma fedakarlıkları ve alicenaplıkları için şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
‘İŞE YERLEŞTİRİYORUZ’
Deprem bölgesinde çok sayıda mobilyacı meslektaşlarının mağdur olduğuna dikkat çeken İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Bu şiddetli afette mobilyacı esnafımız ciddi etkilendi. Hayatını kaybedenler oldu, yaralı çıkanlar oldu. Tüm mal varlığını kaybedenler oldu. Memleketlerini terk edip gelen meslektaşlarımızı odamız aracılığıyla işe yerleştiriyoruz. İskeletçi, döşemeci, cilacı olan önemli sayıdaki depremzedemize iş ekmek kapısı olmaya çalışan esnafımız var. Afetin duygu durumundan çıktıkça o bölgeden kentimize göç eden meslektaşlarımız da bulunan işlerle inşallah geçimini temin edebilecek bir duruma kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.